• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

RC Model Arabalar Rehberi

jamesbond07

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
15 Nis 2017
Mesajlar
339
Puanı
123
Konum
SaKaRYa
RPFASb.png


Merhabalar,


MaxiGame Severleri bugün sizlere kendim istifade ettiğim RC arabalar hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bilgileri öğrenmemizi sağlıyAn TurkRC kuruluşu ve forumuna teşekkür ediyorum. RC Alanında Daha fazla bilgi almak isterseniz TurkRC forumunu ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bende sizlere MaxiGame platformu üzerinden RC bilgileri paylaşmaya devam edeceğim.

RC modelciliğe başlamak ve bu hobinin detaylarını öğrenmek isteyenler için oluşturduğumuz bu rehber, TürkRC’nin kurulma nedenlerinden biridir. Bu rehber sayesinde bu hobiden keyif almanız için bilinmesi gereken temel bilgileri sizlerle paylaşacağız. En temelden başlayacak ve yavaş yavaş detaylandıracağız. İşte değineceğimiz konular:

1. RC Araba Nedir
2. Araba Çeşitleri
RC Araba Nedir?

Eminim pek çoğumuz geçmişte bir şekilde uzaktan kumandalı araba kullanmışızdır. Belki çocukken alınan Nikko marka bir oyuncak ile belki de arabaya kabloyla bağlı olan arabalar ile… RC modelcilik dendiğinde aslında mantık aynı olsa da işler biraz derinleşmeye başlıyor.

RC yani Radio Control , radyo dalgaları ile kontrol etmek anlamına gelmektedir. Yakın geçmişimizde 27mhz kumandalar ile kontrol edilen arabalar, artık 2.4GHz kumandalar ile kontrol edilmektedir.

2.4GHz nedir ?

SAM_5956-1024x683.jpg


kCsju5.png


RC Model Araba Nedir ?

Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen her araba aslında RC araba olarak sınıflandırılabilir. Fakat bizim bahsettiğimiz arabalar daha gelişmiş olanlarıdır. Örnek vermek gerekirse oyuncakçıdan alınan bir arabada tam gaz , tam fren , tam sağ ve tam sol vardır. Kullanmaya başladığınızda içgüdüsel olmadığını ve araba üzerinde hakimiyet kuramadığınızı fark edersiniz. Pek çok marka, insanların ilgisini çekmek için büyük kumandalar tasarlamış olsa da özünde kontrol edilmesi çok çok zor olan bir oyuncaktır. Benim bahsedeceğim model arabalar ise ara değerler ile aynı gerçek bir arabada olduğu gibi ne kadar gaz verirseniz o kadar hızlı giden ya da direksiyonu her açıda kontrol edebileceğiniz arabalardır.

38160612_10156715991036349_5882323514236600320_o-e1536253992775-1024x683.jpg

Bursa BUMOD

Aileler genelde çocuklarına oyuncak arabalar alıp zaman geçirmesini ister. Benim gördüğüm kadarıyla çocukların bu hevesi bir kaç hafta ya da ay sürer ve sonra o araba bir kenara atılır. RC model araba kullanan biri kullandığı arabaya aynı gerçek bir araba gibi istediği şekilde yön verebilir. Bu durum insana daha büyük keyif verir ve arabayı daha iyi kullanmak için çabalar. El göz koordinasyonunun gelişmesi ile o arabayı kullanmak artık bir hobi haline gelir. İşte bu hobinin ilk keyif verici durumlarından biri budur.

Arabaların Genel Yapısı

Ba%C5%9Fl%C4%B1ks%C4%B1z-1-1024x610.jpg


Araba çeşitlerine sonraki yazıda detaylı değinecek olsam da genel yapıları birbirine benzerdir. Gerçek arabalara göre belli ölçüde (1/32 , 1/16 , 1/10 , 1/8 , 1/5 vs.) küçültülen model arabalar üzerindeki alıcı, kumanda ile iletişim kurar. Bu alıcı, verdiğimiz komutları arabanın gerekli bölümlerine ileterek kontrol etmemizi sağlar. Kumandaya verdiğimiz sağa dönme komutu alıcıya iletilir ve ordan yön servosuna ulaşır (bkz. Servo Nedir?). Bu iletişim, kumanda ve arabada elektrik olduğu sürece kesintisiz şekilde devam eder. Saniyede binlerce kez veri alışverişi yapan alıcı yön servosunu sürekli istediğiniz konumda tutmak için ayarlar. Aynı durum gaz içinde aynıdır. Eğer araba elektrikli ise alıcı, kumandadaki gaz tetiğinin konumunu ESC’ye iletir, ESC ise bu komutu işleyerek elektrik motoruna gerekli akımı verir. Nitro ya da benzin motorlu arabalarda ise bu komut gaz servosuna gönderilir. Gaz servosu, gaz kelebeğini hareket ettirerek motora giden yakıt akışını değiştirir ve motorun devirlenmesini sağlar.

Bu arabaların doğru bir şekilde hareket etmesini sağlayan tek şey gaz ve yönlendirme değildir. Arabanın şasi geometrisi aynı gerçek bir arabada olduğu gibi sürüşe direkt olarak etki eder. Aktarılan gücün tekerleklere iletilmesi şaft, dişli ve kayışlarla yapılmaktadır. İletilen bu güç, önce diferansiyellere daha sonra şaftlara ve oradan da tekerleklere iletilir. Bu iletim sırasında oluşan güç sonrasında süspansiyonlar da işin içine dahil olmaya başlar.

Araba Çeşitleri:

RC model arabalar aynı gerçekte olduğu gibi farklı çeşitlerdedir. Nasıl günlük hayatta kullandığımız arabalar Binek, arazi ya da kamyon gibi sınıflara ayrılıyorsa ufak versiyonlarının da çeşitleri vardır. Bu türlerden hangisinin size daha uygun olduğunu seçmenize ilerleyen bölümlerde değineceğim. Bu bölümde model araba türlerini ve detaylarını biraz tanıyalım.

İlk olarak yapacağımız en temel ayrım elektrikli ya da yakıtlı olmasıdır. Genel şasi yapısı birbirine benzese de güç üretim türleriyle birbirinden ciddi derecede farklıdır.

Elektrikli Model Araba:

SAM_6143-e1536250363890-1024x683.jpg


Elektrikli araçlar gücünü bataryadan alır. Bu bataryalardan en yaygın olanları Ni-MH ve Lipo’dur. Günümüzde en çok Lipo bataryalar tercih edilmektedir çünkü , ufak boyutlarına rağmen ürettikleri yüksek güç sayesinde hem daha performanslıdır hem de daha uzun süren bir kullanım deneyimi sunar. Kullanılan aracın boyutuna ve türüne göre farklı boyutta ve farklı güç değerlerinde Lipo bataryalar kullanılmaktadır.

Elektrikli arabaların hepsinde temel mantık aynıdır. Bataryadan güç alan ESC (bkz. ESC Nedir?) , arabanın motorunu kontrol eden bir beyin gibi çalışır. Hemen hemen her ESC kendine özel program kartları sayesinde kolayca programlanabilir (bkz. ESC Programlama). Bu sayede motorun güç ve çalışma dinamikleri elektronik olarak ayarlanabilir. ESC aynı zamanda alıcıya da güç iletir. Böylece hem kumanda ile olan iletişim sağlanır hemde alıcı vasıtasıyla yön servosuna güç iletilir.

Sürüş hissiyatına değinecek olursak genel kanı elektrikli arabaların hem sürüş hem açısından olarak daha kolay olduğu yönündedir. Bu düşüncenin sebebi nitro motorların çok ayar istemesi düşüncesi yatmaktadır. Bu açıdan bakıldığında elektrikli arabalarında pek çok ayarı mevcuttur hatta şunu söyleyebilirim ki 1/10 onroad kategorisinde elektrikli arabalar daha hassas ayara ihtiyaç duyar.

kCsju5.png


Nitrolu Model Araba:

SAM_54311-1024x683.jpg


Nitro yakıtlı model araçların temel güç kaynağı, %10 ile %40 arasında değişen nitro oranlı yakıtlardır. Farklı türlerdeki arabalar için farklı motorlar bulunsa da çalışma mantığı hepsinde benzerdir (bkz. Nitro Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?). Nitro motorlu araçların çalışma mantığı gerçeğe daha yakındır. Yakıtın karbüratöre gitmesiyle hava ile birleşir ve yanma odasına iletilir , bu sayede motor gücü elde edilir. Elde edilen bu güç ,yürür aksama hemen iletilemeyeceği için araya debriyaj sistemi kullanılmaktadır. Motor devri arttıkça debriyaj içerisindeki yaylar açılarak kavrar ve araç ilerlemeye başlar. Nitro motorlu arabalar da alıcının , gaz ve yön servosunun çalışması için elektriğe ihtiyaç duyar. Bu güç ufak Lipo ya da Ni-MH bataryalar ile sağlanır.

Bazı mecralarda nitro motorlu arabaların zor olduğu ve başlangıç için uygun olmadığı konuşulmaktadır. Bunun nedeni genellikle nitro motorun çok ayar ve bakım istemesi olarak gösterilir. Bu konuda haklılık payı olsa da abartıldığı kadar büyük bir şey olmadığını da söylemem gerekiyor. Araba ister elektrikli olsun ister nitrolu doğru ekipman ve doğru bilgi ile herhangi bir zorluk çekilmeyecektir.

Elektrikli ve nitrolu ayrımını yaptığımıza göre sıradaki ayrım onroad ve offroad olacaktır. Her iki tür arabaların büyük çoğunluğunda elektrik ve nitro motorlu seçenekleri vardır. Bu nedenle birazdan bahsedeceğim türleri güç üretim türlerine göre değil şasi yapılarına göre anlatacağım.

Onroad Arabalar

Touring

Touring , onroad arabalar içinde en çok tercih edilen ve en çok sınıflara ayrılan kategoridir. Bu kategorideki arabalar pist ortamında yarışmak üzere tasarlanmıştır. Sürüş becerisi ve şasi ayarlarının oldukça önemli olduğu touring arabalar , kullanıcıyı sürüşe en çok dahil eden ve arabayı hissettiren türlerden biridir. Kendi içinde 1/10 nitro , 1/10 elektrikli modifiye , 1/10 elektrikli stok , 1/8 nitro ve 1/8 elektrikli olarak sınıflara ayrılır.

1/10 – 1/8 Nitro

Nitro onroad arabalar , belki de gerçek yarış otomobillerine en çok benzeyen türlerden biridir. Sadece iyi bir pilot olmanın yanında iyi bir mekaniker olmanızda gerekecektir. Şasi üzerinde , şasi geometrisi , motor ve aerodinamik ayarları yapabileceğiniz arabalardır. Bu sınıftaki arabaların genel yapısına bakacak olursak arabanın kalbini nitro motor oluşturmaktadır. Arabaların üzerinde ise iki adet servo bulunmaktadır. Bunlardan biri aracın direksiyonunu kontrol ederken diğeri motorun gaz kelebeğini kontrol etmektedir. Araçların üstünde duracağı tekerler ise alışagelmiş kauçuk lastikler değil süngerdir (foam). Bu arabalarda lastik seçimi yapılırken, ön lastikler arka lastiklere göre daha ufak olarak tercih edilmektedir.

nitro-onroad-1024x684.jpg


1/10 ve 1/8 Nitro hakkında ki ortak noktalardan sonra ise şimdi farklarına bir göz atalım. Nitro yakıtlı 1/10 ve 1/8 arabalar arasında boyut haricinde farklar bulunmaktadır. Çünkü, 1/8 arabalar GT klasmanında ki arabalar gibi yol arabasına yakın değildirler. 1/10 ve 1/8 klasmanında ki bu arabaların sürüş tarzları ve kullanım şekilleri tamamen birbirinin tersi diyebiliriz. Araçlarda ki farklılığı anlamanız için şöyle örnek vereyim; Xray NT1 (1:10 Nitro Touring Şasi) ön ve arka diferansiyel olarak gear yani dişli tip denen diferansiyel kullanılırken Xray RX8 (1:8 Nitro Şasi)’in arkasına bakarsak diferansiyel yerine solid axle (Kilitli) sistem önde ise oneway kullandığını görebiliriz. İki arabalarda kullanılan kep (kaporta) şekilleri de tamamen farklıdır. 1/10 arabalarda daha gerçekçi bir kep tasarımı var iken, 1/8 lerde ise Le mans araçlarını andıran fakat çok daha uç noktalarda kep tasarımı vardır. Ayrıca kep kuleleri direkt olarak arka lastiklere bastırma kuvveti uygulamaktadır. Bütün bunların sürüş dinamiğine etkisine değinecek olursak… 1/8 nitro araçlarda hızlandıkça yol tutuşu artar. Bu sayede viraja girerken bile gaz kesmeden devam edersiniz. Fakat yanlış bir frenlemede ise öndeki oneway diferansiyel yüzünden hemen spin atabilirsiniz. 1/10 nitrolarda ise daha gerçeğe yakın bir sürüş dinamiği vardır.

Kullanılabilir Arabalar: Xray NT1 – Serpent 748 – Mugen MTX6R – Xray RX8 – Serpent 988 – Infinity IF18

1/10 Elektrikli Modifiye – Stok

Lipo bataryalardan güç alan elektrikli onroad arabalar iki kategoriye ayrılsa da aslında şasiler aynıdır. Nitro arabalara göre daha hassas ayarlara ihtiyaç duyan bu araçlar, tek batarya ile yaklaşık 5-10 dk kullanım süresi sunar. Yarışlarda modifiye ve stok olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar.

sakura-vs-xray-1024x576.jpg


Modifiye sınıfında istenilen güçte elektronik ve dişli oranı kullanmak serbesttir.Bu nedenle daha hızlı motorlara ve daha yüksek güçte ESC’lere sahip olduğu için hızları oldukça yüksektir. Yarış ortamında hata yapılsa dahi turbo ve boost gibi elektronik takviyeler sayesinde öndeki araç ile arayı kapatmak daha kolaydır. Modifiye sınıfıyla ilgili bence yanlış düşünülen bir nokta da hızlı oldukları için kullanmanın zor olacağıdır. Her şeyde olduğu gibi bu hıza da alıştıktan sonra sürüşünde herhangi bir zorluk yoktur. Aksine büyük pistlerde yüksek hızda kullanması Stok’a göre daha heyecanlıdır (kişisel görüşüm bu yönde).

Stok sınıfında ise yarış organizasyonunun belirlediği marka , model ve güçteki elektronik kullanmak zorunludur. Ayrıca dişli oranlarının da aynı olma zorunluluğu vardır. Pistteki tüm araçların hızları eşit olduğu için pilotajın çok önemli olduğu bir kategoridir. Viraja girerken yapılacak bir hata öndeki araba ile aradaki farkın açılmasına neden olacak ve modifiye sınıfında olduğu gibi turbo ve boost gibi özelliklere sahip olmadığınız için yetişmesi oldukça zor olacaktır. Stok arabalar pilotajı geliştirmek için en iyi seçeneklerden biridir. Ufak ayarlamalarla şasiyi en iyi hale getirmeye çalışırken aynı zamanda virajlara mükemmel girmeye çalışarak pilotajınızı da geliştirmiş olursunuz.

Kullanılabilir Arabalar: Xray T4 – Yokomo BD8 – Mugen MTC1 – 3Racing Sakura Advance – Xpress XQ1 – Tamiya TRF419x

kCsju5.png


Drift:

sakura-d4-2-1024x576.jpg


Boş zamanlarınızda Hızlı ve Öfkeli serisini baştan izleyenlerdenseniz sizin için bu yazıdaki en ilgi çekici kategori eminim bu olacaktır. Hayalinizdeki drift arabasını düşünün. Belki üzeri logolarla kaplı gri bir Silvia S15… Belki de kırmızı bir GT86… Bu arabaların gerçeğine sahip olmanız belki zor olsa da RC driftte çok kolay. İhtiyacınız olan tek şey drift için tasarlanmış olan bir şasi. Sonra üzerine istediğiniz kepi yapıp takabilir ve lastik yakabilirsiniz. Kepler genellikle detay üzerine tasarlanmıştır. Yani touringde olduğu gibi aerodinamik etki yerine görsellik ön plandadır.

gt86-1024x576.jpg


RC drift sadece lastiklerin yol tutuşunu azaltarak yapılan bir şey değildir. Şasinin tüm geometrisi bu olaya uygun şekilde ayarlanmalı ve doğru bileşenlerle donatılmalıdır. Drift için en büyük ayrım AWD ya da RWD olmasıdır. Geçmişte AWD (4 çeker) şasiler oldukça popüler olsa da özellikle 2015-2016 yıllarından sonra tüm dünyada RWD (Arka itiş) drifte yönelim vardır. Bu nedenle pek çok büyük marka artık AWD şasi üretmemekte. TürkRC’de drift üzerine bir kaç tane rehber hazırladım. Bu rehberlere göz atarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kullanılabilir Arabalar: MST RMX 2.0s – Yokomo YD2 – 3Racing Sakura D4 – Dlike DL500 – Fijon FJ9

kCsju5.png


Offroad Arabalar:

Buggy

DSC_0151-1024x683.jpg


Toprak yolların hız canavarları gibidir Buggyler. Hemen hemen her zeminde hızlı gidebilen bu araçlar aslında rampalarla donatılmış toprak,halı ve çim zeminli pistler için idealdir. Bir buggy’nin en keyifli anı havada uçtuğu andır. Diğer offroad şasilere göre daha düşük ağırlık merkezi ve yüksek yol tutuşu sayesinde oldukça hızlıdırlar. Sürüş sırasında üç boyutlu düşünmek gerekir. Normal bir araba gibi pist üzerinde aracı kontrol etmek diğer araçlara benzese de rampadan atladıktan sonraki tepki diğerlerinden farklıdır. Rampaya giriş ve havadaki gaz – yön tepkileri aracın düşüş açısını değiştireceği için hata yapıldığı takdirde kaza ile sonuçlanabilir.

Kullanılabilir Arabalar: 1/8 Serpent Cobra SRX8 – 1/10 Serpent Spyder SRX2 – 1/8 Xray XB8 – 1/10 Xray XB2 – Losi 8IGHT – Yokomo YZ2 – YZ4

Truggy

Daha büyük tekerleklere ve daha yüksek sürüş yüksekliğine sahip olan truggy araçlar aslında buggylere çok benzer. Sürüş tarzları da oldukça benzeyen bu iki tür arasındaki en belirgin fark Truggylerin daha hantal olmasıdır. Fakat kişiden kişiye değişse de sürüşü daha kolay denebilir.

Crawler


crawler2-e1536250660947.jpeg


Bir kaç yıldır oldukça populerleşen crawler araçlar, hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. RC arabalar içinde gerçekçiliğin ön planda olduğu bir kaç sınıf vardır. Bunlardan biri az önce değindiğim drift, diğeri ise crawlerdır. Belki de hayalinizdeki araba yere yakın , yasadışı modifiyeli bir GT-R R34 değil de engel tanımadan ilerleyebileceğiniz bir Land Rover D90 ya da kasayı tepeleme doldurabileceğiniz bir Toyota Hilux’dur…

crawler1-e1536250653720-1024x576.jpeg


Genellikle lexan ya da hard body (plastik) kepler kullanılır. Hard body keplerin güzel yani ise aynı gerçek bir arabada olduğu gibi işleyen boyama sürecidir. Lexanın aksine dıştan boyanan bu kepler, astar, boya ve cila katmanları ile boyanır. Ayrıca lexana göre daha ağır olduğu için sürüş sırasında arabanın verdiği tepkiler de gerçeğe daha yakındır. Scale Crawler olarak da adlandırılan bu araçlarda hız ya da hoplayıp zıplamak önemli değildir. İşin asıl keyifli noktası yavaş hızda , engelleri gerçek bir jip gibi geçmektir.

Kullanılabilir Arabalar: RC4WD Gelande 2 – MST CFXW – 3racing Crawler EX Real , Traxxas TRX4 – Axial SCX10II
 
Son düzenleme:
Geri
Üst