• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.com adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Total War: Rome 2 İç Asayişin Büyük Sorunu: Kültür Rehberi

Deepblue

~More Than Blue~
Administrator
18 Nis 2007
61,126
3,901
113
Ankara
maxigamebanner1.png

maxayrac3.jpg

Hazır oyuniçi resim sorunumu da aşmışken birçok konuda sözü geçen ve oyuncularımızın sıkıntı yaşadığı kültür mevzuunu açıklamak istedim. hep beraber kültür olayına bir el atalım.

Oyun içerisinde birçok devlet ve ait oldukları kültürler mevcuttur.. Bunları sıralamak gerekirse son değişikliklerler.

1- Latin Kültürü :

Bu kültüre ait 2 devlet mevcut oyunumuzda. roma imparatorluğu ve etrüsk birliği .. baskın olduğu yerler italya bölgesi ve italyanın batısındaki adalar .. en baskın olduğu yer romanın da bulunduğu italya eyaleti..aşağıda değineceğimiz yerel gelenekler etkisini görebilirsiniz.

2- Helen Kültürü


Bu kültüre ait birçok millet mevcuttur.. iskender imparatorluğunun kalnıtısı olan tüm devletler helen kültürünün parçası konumundadır.. italyanın güneyinde sirakuza , yunanistanda sparta , atina epirus , makedonya , knossos, rodos , kıbrıs , mısır , selevkos, pontus, trabzon, kimmerya, sardes, bergama , kapadokya, bitinya , baktriya bu kültürün devletleridir.. oldukça yaygın bir kültür olan helen kültürünü haritamızın orta ,güney ve doğu kısımlarında birçok yerde görebilmekteyiz.en yaygın kültürlerdendir ve oyunda da birçok helen devletle oynayabiliyoruz..

3- Doğu Kültürü


Bu kültürü adının da üstünde olduğu gibi haritanın doğusunda görebilmekteyiz.. bu kültüre ait de birçok devlet mevcuttur. medya , metya atropaten, pers , partya, parthava, arya, arakosya, sagartiya ,drangiana ermenistan , kolhis, arran doğu kültürüne ait devletlerdir. doğu kültürünü benimseyen birçok devlet olmasına ve kültür yaygın olmasına rağmen oynanabilir tek devlet partya malesef.

4- Çöl Göçebesi Kültürü


Bizim bildiğimiz adıyla bedevi kültürü diyebiliriz. oyunda çöl göçebesi olarak tercüme edilmiş..bu kültüre afrika kıtasında ve arabistan yarımadasında rastlamaktayız.. bu kültüre ait de birçok devlet mevcuttur.. başlıcaları kedarlar nebate , saba, blemiler ,meroe ,aksum , sirenayka , nasamonlar, gerhalılar, garamantlar, masesiller , himyar, main bu kültürün başlıca devletleri..halihazırda göçebe kültüre ait devletlerle oynayamıyoruz.belki muhtemel dlclerle gelebilir


5- Pön Kültürü :



Bu kültüre kuzey afrikada , italyanın güneyinde ve ispanyanın güneyinde rastlamaktayız. kültürü benimseyen 3 devlet bulunmaktadır. bunlar hemen hepimizin bildiği gibi kartaca libya ve yeni kartaca devletleridir.

6- İber Kültürü :


Bu kültüre ispanya yarımadasında rastlamaktayız. oynanabilir bir iber devlet rome 2 de yoktur fakat hannibal paketinde bildiğim kadarıyla mevcuttur.. kültüre ait bildiğim devletler lusitaniler cessetanlar turdetanlardır. dahası varsa da pek dikkat etmedim .. ileriki dlc lerle bunlarla da oynamak belki mümkün olacaktır.

7- Cermen Kültürü:

Bu kültüre kuzey ve kuzey doğu avrupada rastlıyoruz. devlet sayısı bakımından yaygın olsa da yaygın olduğu bölge olarak kısıtlı bir kültürdür.bu kültüre mensup devletler süevler lugiler rugiler markomanlar gotlar çeruskerler .. oynanabilir tek cermen kabile şimdilik süevler..

8- Balkan Kültürü :



en son çıkan dlc ile karşılaştığımız bu kültür adından da anlaşılacağı üzere balkanlarda yaygın bir kültürdür. kültüre ait 6 devlet var. dlc ile bunların 4 tanesiyle oynayabiliyorsunuz. bu devletler getler, biephler odris krallığı , ardiyavlar , daorslar ve dalmaçyalılar. dlcsiz sadece balkan kültürüne ait getlerle oynayabilirsiniz.

9- Göçebe Kültürü :

Bu kültüre karadeniz ve hazar denizi çevresinde , haritanın kuzeydoğusunda rastlıyoruz. kültüre ait yine birçok devlet var. bozkır kültürüyle oynayabilmek için nomadic tribes dlcsi gerekli.. bilindik göçebe devletler asil iskitler, massagetler ,roksolanlar , kariotalar aorsolar siraklar budiniler aestiller .. bunlardan aestiller göçebe olmalarına karşın cermenlerle aynı kan görünüyorlar .. ilginçtir. belkide oyundan bir bug..

10- Kelt Kültürü


Oyundaki belkide en yaygın kültürdür.. hemen hemen haritanın heryerinde rastlıyoruz. genelde haritanın orta kısımları kuzeybatı kısımları balkanların bir kısmı italyanın kuzeyi ispanyanın kuzeyi. tüm fransa ve tüm ingiltere ve hatta anadoluda galatya medeniyeti kelt kültürünü benimseyen devletlerle doludur..oyundaki en bilindik ve oynanabilir kelt devletler iceniler ve arverniler.. aslında saymakla bitmeyecek kadar çoklar.. o yüzden saymayacağım yukarıdaki resimde birkaçını görmektesiniz..

Oyundaki kültür çeşitlerini yazdıktan sonra ikinci meselemize geçelim. kültür bize ne fayda sağlar ne zarar sağlar..

Bu sorunun cevabını şöyle verelim. kültürün iki etkisi bulunmaktadır.

1 a ) farklı kültürlere ait milletler diplomatik huzursuzluk yaşamaktadırlar. örnek verecek olursak bozkır göçebeleri ile helen devletler büyük diplomatik sorunlar yaşarlar. aynı şekilde yine helenlerle doğu kültürü devletleri büyük diplomatik sorunlar yaşarlar..

1b) Bunun yanında aynı kültüre ait devletler genelde diplomatik olarak yakınlık yaşamaktadırlar.yani onlarla kolayca ilişkilerinizi düzeltmeniz mümkündür.


2) İkinci olarak oyundaki kültür etkisi asayişe de büyük bir etki yapmaktadır. sizin kültürünüze ait olmayan bir yeri işgal ettiğinizde eğer kültürünüzü yaymazsanız - 20 ye varan asayiş sorunuyla karşı karşıya kalırsınız.

Bu etkiyi de gösterelim ..


Gördüğünüz üzere cermen kültürünü benimseyen süevlerle , kelt kültürünün yaygın olduğu casurgis şehrini fethettik ve asayişe baktığımızda kültürden dolayı - 16 asayiş cezasıyla karşı karşıya kaldık. eğer bu cezayı en aza indirmek istiyorsak kültürümüzü bu şehirde yaymamız gerekmektedir.

Yani en önemli meselemiz kültürümüzü nasıl yayarız ?

Can alıcı noktamızı da maddeler halinde inceleyelim..

1- teknolojiler yoluyla kültürü yayabiliriz .. bu bağlamda felsefe üzerine çalışmamız gerekir

Teknoloji ne kadar etkiler derseniz buyrun bakalım


Gördüğünüz gibi kültürün etkisinin büyük kısmı teknolojiden geliyor. bu bağlamda felsefe üzerinde yoğunlaşmanın önemini anlayabilirsiniz..normal şartlarda oyun başında +2 yerel gelenek etkisiyle tamamen çöl göçebesi kültürüne mensup fizan eyaletini %90 oranında helen kültürüne çevirdik ve asayişi sağladık.

2- Kültürümüzü yayan dini binalar

Bu binalar olmazsa olmazlarımızdandır. hem asayişi etkilemekte hem de kültürümüzü yaymaktadırlar. her eyalete en azından 1 tane kültür etkisi yapan dini binadan yapmakta fayda vardır.her millette kültürü yayan bina farklı olabilir. resimlerde mısıra ait olan amon zeus binasını göstereceğiz.

Resimde görüleceği üzere kültürü yayan amon zeus binasından yaptığımda eyalete teknolojilerimin yanında +7 daha kültür baskısı getirmiş oluyorum. böylece kültürü kendi kültürüme çevirmem kolaylaşıyor. aynı zamanda az da olsa asayişi de etkiliyor. ama en önemli etkisi kültürden gelen asayiş cezasını büyük oranda ortadan kaldırmış oluyorum.

Gösterelim:



Yukarıdaki bir resimde -16 olan kültürel farklılıklar cezasını böylece -2 ye kadar indirmiş olduk.

buraya kadar olan etkiler kalıcı etkilerdir. dini binayı yıkmadığınız sürece kalıcıdır. aynı şekilde teknoloji de kalıcıdır.

3- Değiştiremeyeceğimiz etki ''yerel gelenekler ''

yerel gelenekler etkisi her eyalette farklı olabilmekle beraber yükarıda açıkladığımız kültür çeşitlerinden hemen hemen hangi kültürün nerede yerel gelenek olarak benimsendiğini az çok çıkartabilirsiniz..

Örnek evrmek gerekirse yukarıda bahsettiğim üzere kuzey afrikada baskın olan pön kültürü yokademeyeceğiniz yerel gelenek etkisiyle yaşamaya devam edecektir. bizim amacımız onun etkisini en aza indirecek hamleleri yapmak olmalıdır. gösterelim

Gördüğünüz gibi oyunun başında yerel gelenekler sayesinde baskın olan pön kültürünü binalarla ve teknolojilerimizle %16 lara kadar düşürdük.. yine az miktarda etkili olan çöl göçebesi ise neredeyse yokolma durumuna geldi .. sadece % 3..

Bundan da anlaşılacağı üzere eğer sahip olduğunuz eyaletlerinizde herhangi bir dini bina yapmazsanız veya teknolojilerden felsefe alanında ilerlemezseniz yerel gelenekler sayesinde kültürü kendinize adapte etmeniz mümkün olmayacaktır.

4- Hızlıca kültürü değiştiren etmen '' mevkidarlar ''

Sahip olduğunuz mevkidarlarımızı eğer kültür değiştirme alanında yetiştirirsek kısa sürede eyaletin kültürünü kendimize adapte edebiliriz. fakat eğer mevkidarı oradan çekersek kültür yine eski haline geri dönebilir. bu yüzden mevkidarı sadece kısa sürede eyaleti kendimize adapte etmekte kullanıyoruz . bunun yanında dengede tutmak için yine de kültür binası inşa etmemiz ve teknolojide ilerlememiz gereklidir. yani mevkidar kısa sürede bize eyaleti kazandırır ama onu elde tutmak yine bize kalıyor.

görelim.

Gördüğünüz gibi mevkidar ve teknolojik gelişmemiz sayesinde baskın kültürü latin olan italyayı tur başı % 6 ya varan değişimle kendi kültürümüze adapte ediyoruz. burada mevkidarımızın + 18 lik baskı yarattığını da görebiliyoruz. mevkdiarımızın özelliklerine bağlı olarak bu etki bazen 30 puanlara ulaşabilmektedir.

Peki mevkidarımız nasıl kültürel değişim özelliği kazanır. onu da ansiklopediden inceleyelim..



Resimde gösterdiğimiz üzere mevkidarınız rütbe aldıkça otorite alanından felsefeye veya azim alanından propagandaya ulaşırsanız mevkidarınız kültürel değişim özelliği kazanacaktır. böylece onu kültürel propaganda yapmakta kullanabilirsiniz. ayrıca mevkidarınız ilk almakta olduğunuzda sahip olduğu sabit özelliklerden bunlara sahip olabilir. alırken kültürel propaganda özelliğine sahip bir mevkidar seçer ve azimden kültürel propagandaya ayrıca erişirseniz + 30 lara varan kültür etkisi sağlayabilirsiniz..




5- Diğer mümessil ve generallerimiz

bunlar da eğer şanslıysanız kültürünüze ufak da olsa katkı sağlayabilirler ..



Fakat sizin kültürünüzden olmayan baskın kültürlerle dostluk kurarsanız komutanlarınız kendi kültürünüz yerine diğer dost kültürü benimseyebilirler . buna dikkat edelim..


Pön devletin komutanı helen kültürünü benimsemiş. kessem mi bunu assam mı.

6- Son etki başlangıçtan şanslı olanlar : roma julia hanesi ve baktriya gibi bazı devletler başlangıçtan şanslı olup kendi kültürlerini yayabilmektedirler. yani bu devletlerle hiçbir dini bina ya da teknolojik gelişme yapmasanız dahi yabancı topraklarda kültürünüzü yaymanız mümkündür. bakalım

Sonuç olarak kültür rome 2 de önem arzeden bir mevzudur

son tahlilde söyleyeceklerimi sıralarsam

1- eyaletlerdeki yerel geleneklere dikkat etmenizde yarar vardır
2- teknolojilerden felsefi alanda ilerlemeniz önemlidir
3: kültürü etkileyen dini binalardan mutlaka inşa edilmelidir
4: mevkidarlarınızı kültür yayma alanında uzmanlaştırmak hızlı kültür değişimi sağlayabilmektedir
5: baskın yabancı kültürlerle dostluk kurarken onların kültürünün etkisini gözardı etmemeniz gerekir
 
Geri
Üst