- Aktiflik
- K.Tarihi
- 28 Tem 2016
- Mesajlar
- 1,200
- Puanı
- 175
Fortnite’a başlamak üzereseniz. Kendinizi ne kadar hazır hissetsenizde, oyun hakkında bir şey bilmeden bodozlama şekilde otobüsten atlama olur mu? Az soluklan. Hazırladığımız bu detaylı başlangıç rehberiyle birlikte oyuna yeni başlayanların işine yarayacağını düşünüyoruz.
İlk olarak oyunun başlangıç arayüzünü tanıtmakta fayda var. Temeli sağlam oturtmak lazım. Başlangıç ekranını oyunumuzun paneliymiş gibi düşünebilirsiniz. Oyun ayarlarımızı buradan yapıp, istatistiklerimize kadar buradan ulaşıyoruz. O zaman lafı uzatmadan, başlangıç arayüzü ile başlayalım. Hangi kısımlardan bahsettiğimizi görmek için fotoğrafı büyütebilirsiniz. (Fotoğrafa tıklayarak büyütebilirsiniz)
- 1. KISIM: Oyunun menüsü bu üst kısımda yer alır. İstatistiklerinize, eşyalarınıza, mağazaya ve diğer sekmelere buradan ulaşabilirsiniz.
* Lobi: Ana ekranınızı ve parti üyelerinizi görüp/kontrol edebildiğiniz yer.
* Savaş Bileti: Bitirdiğiniz görevler sonucu çeşitli ifadeler, kozmetik eşyalar vb. şeyleri alabildiğiniz mağaza.
* Görevler: Günlük görevlerinizi ve savaş bileti görevlerinizi takip edebileceğiniz yer.
* Dolabım: Kazandığınız ve satın aldığınız eşyalara buradan ulaşabilirsiniz.
* İçerik Mağazası: Eşya mağazasına buradan ulaşabilirsiniz.
* Profil: Solo, Duo ve Squad maçlarınızın istatistiklerine buradan bakabilirsiniz. Hepsi birbirinden ayrı olarak tutulur.
* Sıralamalar: Kendinizin ve başkaların dünya sıralamasına bakabilirsiniz.
* Dükkan: Oyuna para yatırabildiğiniz yer. Satın aldığınız V-Bucks’larla Item Shop’tan kozmetik ürünlerini alabilirsiniz. Hatırlatalım, aldığınız ürünlerin hiç biri savaş alanında size avantaj sağlamıyor. Sadece görünüş. - 2. KISIM: Seviyenizi, seviye atlamanıza ne kadar kalmış ve size verilen görevleri buradan takip edebilirsiniz. Görev(leri) bitirdiğinizde “Collect Rewards” diyerek ödülünüzü alabilirsiniz.
- 3. KISIM: Oyunun ayarlarına, çevrimiçi arkadaşlarınıza ve oyun-içi para yatırma seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.
- 4. KISIM:Maç ayarlarlarını yaptığımız kısım. 3 çeşit maç türü mevcuttur ve bunlar; Solo, Duo ve Squad olmak üzere üçe ayrılıyor.
*Solo: Tek kişilik.
*Duo: iki kişilik.
*Squad: Üç veya dört kişilik.
*Squad Fill ayarı ise takımınıza rastgele kişi atmasına yarar.
Başlangıç arayüzünü öğrendikten sonra şimdi de oyun içi arayüze geçiyoruz. Oyun içi arayüzünde bulunan gereçlerin bize yardım payı oldukça yüksektir. Aslında hepsinin bize rehberlik ettiğini düşünebilirsiniz. Hangi kısımlardan bahsettiğimizi anlamak için fotoğrafı büyütebilirsiniz.
- 1. KISIM: Oyunun en önemli kısmı; pusula. Düşmanların yerini koordinat olarak söyleme ve görüş alanınıza almakta çok büyük bir rol oynuyor. Karakteriniz hangi yöne bakıyorsa, pusula da baktığınız yöne göre hareket ediyor. Özellikle arkadaşlarınız ile beraber girdiğiniz oyunlarda pusula kullanmaya gayret edin.
- 2. KISIM: Bu kısım da en az pusula kadar önemlidir. Çünkü git gide daralan bir oyun alanımız var ve fırtınanın içinde kalıp ölmemek için haritayı sık sık kontrol etmek gerek. Fırtınanın içinde ölmemek için mini haritamızın hemen sol altında ki zamanlayıcıda gözünüz üzerinde olsun. Zamanlayıcı sıfırlanınca oyun alanımız aşamalı şekilde daralmaya başlayacak ve oyunun rastgele verdiği güvenli alana doğru ilerleyeceksiniz. Güvenli alanlar haritayı açtığınızda beyaz daire içinde gösterilmektedir. Küçük haritanızı büyütmek için “M” tuşuna basarak büyütebilirsiniz. Küçük haritamızın altında bulunan simgelerden, ortada olan simge ise bize oyunda kaç kişinin kaldığını gösterir. Hemen yanında ki ise, kaç kişi vurduğumuzu.
- 3. KISIM: Bu kısımda envanterimizde ne kadar inşa malzememizin olduğunu takip edebilirsiniz. Oyunda 3 tane inşa malzemesi bulunmaktadır. Bunlar; odun, tuğla ve demirdir.*Odun toplamak için ağaç ve ahşapımsı duvarlara, zeminlere ve masa, koltuk gibi nesnelere vurabilirsiniz.
*Tuğla toplamak için ev duvarlarına, zeminlere ve taşlara vurabilirsiniz.
*Demir toplamak için araçlara, elektrik şantiyelerine, konteynerlere ve demir çitlere vurabilirsiniz. - 4. KISIM: Buradan topladığımız malzemeler ile kendimize zemin, merdiven, çatı ve duvar inşa edebiliriz veya bulduğumuz tuzakları kurabiliriz.
- 5. KISIM: Topladığımız silahlar ve öğeler burada gözükür. Üzerimizde maksimum 5 tane şey taşıyabiliyoruz. Envanterinizi düzenlemek için “Alt” tuşuna basabilirsiniz. Arkadaşlarınızla mermi veya bandaj bölüşmek istiyorsanız, bölüşmek istediğiniz eşyaya tıklayıp “X” tuşuna basabilirsiniz.
- 6. KISIM: Partinizde ki üyeleri ve canlarını görebildiğiniz yer.
İlk oyununuzu oynamak üzereseniz ve tabii ki de nereye atlayacağınıza dair hiçbir fikriniz yok. Teknik olarak en büyük yere atlamak isteyeceksiniz fakat buna hiç gerek yok çünkü büyük yerlere herkes sizin gibi düşünüp atlıyor, loot çıkarması zor olduğu gibi ölme riskiniz de çoğalıyor. Biz daha çok kalabalık olmayan, tercih edilmeyen, az kişilerin indiği yerleri ve nerelerden bol loot çıkar onları göstermek istiyoruz.
Göstermiş olduğumuz yerlerde bolca sandık ve loot bulabilirsiniz. Bu bölgelerde hızlıca kasılıp, güvenli bölge neredeyse oraya doğru yola çıkabilirsiniz.
- 1. YER: İneceğimiz alan bir konteyner deposu. Çatışmak ve loot toplamak için tercih edilebilecek yer. Çatışma esnasında arkasına geçebileceğiniz veya pusacağınız çok yer olması yanı sıra burada çıkan lootta oldukça iyidir. 5’den fazla sandık bulabilir, eliniz boş dönmezseniz. Solo ve Duo takımlar için iki kişiye yetecek kadar loot çıkartabilirsiniz.
- 2. YER: Burası da büyük bir hapishane olmasıyla birlikte burası gösterdiğimiz yerler arasında en hareketlisidir. Her an ortalık kızışabilir. Buradan çıkan loot, konteyner deposunda çıkan loota göre daha fazladır. Çoğunlukla yakın mesafe çatışmalar oluyor. Dikkat etmenizde fayda var. Pompalınız varsa kolaylıkla çatışmayı alırsınız. Burada da 5’den fazla sandık bulabilirsiniz.
- 3. YER: Bir diğer yerimiz ise beyaz eşya üreten bir fabrika. Haritanın en altında, her kasabaya uzak, sessiz ve sakin bir yerdir. Fabrika oldukça büyük ve rahatlıkla kendinize veya takım arkadaşınıza (varsa) yetecek kadar silah, mermi ve can düşürebilirsiniz.
- 4. YER: Son yerimiz ise 1. Yerin yakınında bulunan bir kamp alanı. Oldukça küçük bir yer olmasının avantajıyla hızlı hızlı loot kasabilirsiniz ve genelde toplam 3 tane hazine bulabilirsiniz. İniş yapacağınız zaman ilk olarak alanda bulunan büyük ahırın çatısına inin, çatıyı kırın. %90 oranla 1-2 tane hazine çıkıyor.
Battle Royale haritasının hemen hemen her yerinde çok rahatlıkla silah bulabilirsin. Hiç beklemediğin bir yerden altın sniper çıkar belki de. Peki nedir bu altın rengi olayı? MMORPG’lerde sık sık gördüğümüz olay burda da var aslında. Aynı silahın, farklı renk ve farklı seviyeye sahip halini bulabilirsiniz. Renklere göre silahların istatistikleri değişiklik gösteriyor.
- Sıradan – Gri
- Sıradışı – Yeşil
- Ender – Mavi
- Epik – Mor
- Efsanevi – Turuncu
NASIL İNŞA YAPILIR?
Fortnite’ı diğer Battle Royale oyunlardan ayıran tek bir özelliği; dilediğiniz gibi inşa yapabilmeniz ve hatta oyunun en önemli parçası da diyebiliriz. Neden mi? Biri size uzaktan ateş ettiği zaman kaçıp, saklanacak yeriniz yoksa inşa yapmak sizin hayatınızı kurtarabilir ki kurtaracaktır da! Asıl odak noktamız çatışmalarda kendimize ufak bir inşa yapıp az da olsa rakibimizle durumları eşitlemektir. Aşağıda bulunan inşa örneklerine bakabilirsiniz. İlk başlarda yapılarınızı tahtadan yapabilirsiniz çünkü genelde oyunun başlarında kimsede fazla mermi olmadığı için yaptığınız yapıyı kırmak için mermi harcamıyor. Oyunun sonlarına doğru ise yapacağınız inşanızın kaynak malzemesini değiştirin.
- 1. İNŞA: Hızlıca yapacağınız en güzel, pratik, hayat kurtaran ve en basit inşalardan olabilir. Bu inşa sayesinde çatıştığınız kişi karşısında bir üstünlük kurup, merdivenlerden eğilerek rakibinizi rahatça gözlemleyebilirsiniz. Karşı karşıya olan çatışmalarda bu build bayağı etkilidir.
- 2. İNŞA: Bu yapı sayesinde kendimizi bir kutunun içine kapatıp, merdiven(ler) koyup, kendimizi çatışma sırasında güvene alıyor, rakip ve çevreyi rahatça gözlemliyoruz.
3. İNŞA: Anlatılacak bir şey yok. Rakibinizin üstüne direkt gitmek istiyorsanız full merdiven yaparak üstüne koşup, rakibinize endişeli ve korku dolu anlar yaşatabilirsiniz.
Size bir tavsiyemiz ise, Ayarlar > Oyun > Turbo İnşa seçeneğini açarak farenizin sol kliğine basılı tutarak çok daha hızlı inşa yapabilirsiniz.